21 листопада 2017
На головну Державна служба зайнятості Що нового? Карта сайту Робота в Україні Відгук про роботу Центру зайнятості (анкета)
Веб-сайти РегЦЗ
Пошук
по цьому порталу
по мережі сайтів
Розширений пошук


Головна » Послуги населенню » Світ професій

КУХАР
 
версія для друку
КУХАР

Чим займається КУХАР?

Кухар це фахівець з приготування їжі. Хорошого кухаря іноді називають чарівником, адже він може з найзвичайніших продуктів приготувати справжній шедевр, який доставить радість і насолоду людям. Робота кухаря складається з декількох етапів: отримання вихідних продуктів; дотримання технології та рецептури приготування страв; забезпечення процесу приготування страв: підготовка необхідного обладнання, приготування напівфабрикатів; правильна експлуатація кухонного обладнання; забезпечення належного обліку та зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм та реалізація продукції.

Найвища ланка в професії – шеф-кухар. Він складає заявки на необхідні продукти, забезпечує їх своєчасне отримання зі складу, контролює терміни, асортимент, кількість і якість надходження продуктів і їх реалізацію. Вивчаючи попит покупців, формує асортимент страв і кулінарних виробів, складає щоденне меню. Контролює технологію приготування їжі і дотримання працівниками санітарних вимог і правил гігієни. Організовує облік та складання звітності про діяльність підприємства.

Кухар-кондитер спеціалізується на виготовленні кондитерських виробів, для чого необхідний вишуканий смак, фантазія і винахідливість.

Кухар-технолог організовує процес приготування продуктів. Визначає якість сировини, розраховує її кількість для отримання порцій готових продуктів, калорійність добового раціону. Розробляє рецепти нових фірмових страв і складає на них технологічні карти. Оформлює необхідну документацію, інструктує кухарів.

Кухар-кулінар проводить розрахунок сировини та виходу готової продукції, здійснює приготування страв, виконує проціджування, заміс, подрібнення, формовку, фарширування, начинку виробів, регулює температурний режим, визначає готовність страв, виробів з контрольно-вимірювальними приладами, а також за зовнішнім виглядом, запахом, кольором, смаком, виробляє художнє оформлення страв і кондитерських виробів, ділить їх на порції.

 

Плюси професії:

·                     переважно нормований змінний робочий день

·                     чим вищий розряд – тим вища оплата праці

·                     кваліфікацію (розряд) можна підвищувати безпосередньо на робочому місці

·                     можна мати додатковий заробіток

·                     маючи достатній рівень кваліфікації, можна започаткувати власну справу

·                     великий вибір учбових закладів для здобуття професії

·                     мінімальний ризик безробіття (у випадку низької кваліфікації)

 

Мінуси професії:

·                     вагомі протипоказання за станом здоров’я (професія не підходить особам з порушеннями діяльності центральної нервової системи, сердечно-судинними захворюваннями, нервово-психічними та захворюваннями легень, шкірними захворюваннями, виразковою хворобою, цукровим діабетом, гіпертонією, стійкою гіпотонією, бацилоносіям, захворюванням нирок та сечовидільних шляхів, запамороченнями та епілепсією, захворюваннями органів сприймання)

·                     значні фізичні навантаження

·                     постійна напруга уваги

·                     на рівень заробітку впливають:  кваліфікаційний розряд,  спеціалізація кухаря

 

Де працює КУХАР:

Професія кухаря затребувана в будь-якій галузі: у школах, лікарнях, дитячих садках, їдальнях при заводах і фабриках, сучасних офісах, шикарних ресторанах, в армії і на флоті. У хороших готелях професія кухаря вважається ключовою в готельному бізнесі. У готелях кухарі готують самі і паралельно контролюють процес створення практично всіх страв - від стандартних сніданків до десертів. Вони також беруть участь в закупівлі обладнання, складають меню, стежать за тим, щоб продукти ресторану були свіжими і відразу надходили в обробку.

Кухар також може відкрити власний ресторан чи кафе. Заможні люди наймають кухарів для дому.

 

Особисті якості:

Кухар – це творча, акуратна, спокійна людина.

 

ОБОВ’ЯЗКОВІ ВМІННЯ КУХАРЯ:

·                     проводити розрахунок необхідної сировини і виходу готової продукції

·                     складати меню, заявки на продукти

·                     контролювати  сировину та напівфабрикати на їх відповідність заявкам і накладним документів за обсягом, якістю та асортиментом

·                     оформляти акти на нестачу ваги, бій, брак, некондиційні продукти при приготуванні страв (виробів)

·                     виконувати операції: проціджування, замішування, подрібнення, формування,  начинка виробів, регулювати температурний режим

·                     готувати страви та кулінарні вироби масового попиту, готувати складні страви, замішувати прісне і дріжджове тісто та випікати вироби з нього

·                     визначати готовність страв і виробів за допомогою контрольно-вимірювальних приладів, а також за зовнішнім виглядом, на запах, колір та смак

 

КУХАР  повинен знати:

·                     технологію  приготування холодних закусок, перших, других і третіх страв, різноманітних соусів

·                     особливості приготування національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь

·                     технологію обробки сирих продуктів та порційних напівфабрикатів

·                     режим і тривалість теплової обробки продуктів

·                     основні види сировини, їх кулінарне призначення, норми співвідношення та закладання сировини під час приготування страв

·                     види, властивості, кулінарне використання, ознаки доброякісності і способи органолептичної оцінки картоплі,    овочів, круп, грибів, макаронних і бобових виробів, борошна, сиру, яєць, м’яса, риби, птиці, субпродуктів

·                     порядок користування збірником рецептур страв і кулінарних виробів

·                     правила оформлення та подачі порційних страв та страв на замовлення

·                     правила складання банкетного меню

·                     приготування різних видів тіста та виробів з нього

·                     основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування

·                     умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової   продукції, напівфабрикатів

·                     вихід готових виробів

·                     санітарно-гігієнічні правила зберігання продуктів, кухні та службових приміщень

·                     правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентарю, інструментів, вимірювальних приладів, посуду, тари

 

КУХАР ПОВИНЕН:

·                     раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці

·                     неухильно дотримуватися норм технологічного процесу

·                     знати і виконувати правила особистої гігієни

·                     знати і виконувати правила охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.

 

НА ЗАМОВЛЕННЯ РОБОТОДАВЦІВ та київської обласної служби зайнятості  ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ ЗДІЙСНЮЄ ЗАТ «уЧБОВО-ТОРГІВЕЛЬНИЙ ЦЕНТР»

Детальніше про навчальний заклад читайте на сайті:  http://utc3.repetitor.ua/