25 квiтня 2017
На головну Що нового? Карта сайту Державна служба зайнятості Робота в Україні Відгук про роботу центру зайнятості (анкета)  
Веб-сайти РегЦЗ
Пошук
по цьому порталу
по мережі сайтів
Розширений пошук



Головна » Прес-центр » Огляд ЗМІ

Кухарі й покоївки - нарозхват!
 
20.03.2017  |  Леся Ясинчук, газета "Експрес", 16.03.2017 версія для друку
Кухарі й покоївки - нарозхват!

В Україні безробітними визнано 1,9 млн. осіб, і хорошу високооплачувану роботу знайти нелегко, проте навесні та влітку ринок праці помітно жвавішає. Роботодавці активно шукають сезонних робітників. Які вакансії пропонують цього року та скільки готові платити за тимчасову роботу?

Про це розповідає експерт із працевлаштування Тетяна Пашкіна.

У яких сферах найбільший попит на сезонних працівників?

Насамперед у сфері туризму, розваг, готельно-ресторанного бізнесу. Це робота яку південних курортних містах та селищах, так і на Прикарпатті й Закарпатті. Найпоширеніші вакансії кухаря, покоївки. Готуючись до високого сезону, роботодавці шукають інструкторів із плавання, аніматорів, медичних працівників, вожатих у дитячі табори, масажистів та візажистів.

Не пасе задніх і сфера громадського харчування та вуличної торгівлі. У більшості ресторанів починають працювати літні майданчики, а в парках з'являються точки продажу напоїв та вуличної їжі. Відповідно, зростає попит на офіціантів, барменів, продавців морозива й напоїв.

Клінінгові компанії в цей період набирають більше працівників, адже обсяг замовлень на миття вікон та прибирання осель збільшується. З'являється чимало оголошень про вакансії в сільськогосподарському секторі, де потрібні сезонні агрономи, механізатори, трактористи, водії.

Весна — час озеленення, тому великий попит на садівників і флористів.

— Яку зарплату роботодавці пропонують таким працівникам?

— Наприклад, садівникові в Києві готові платити 7 тисяч гривень на місяць, а кухареві у приватній садибі в Яремчі — 9 тисяч гривень. До речі, якщо казати про кухарів, то на них дуже великий попит. Тоді як від кухаря роботодавці вимагають досвіду роботи (хоча б рік), помічникові кухаря, в обов'язки якого входить почистити й нарізати овочі, щось подати чи помити, особливої кваліфікації не потрібно. Але й за таку роботу обіцяють непогано платити — від 3,3 до 5 тисяч гривень.

Покоївки можуть розраховувати на зарплату від 3,5 тисячі на місяць, а в період високого сезону (липень-серпень) — в 1,5 раза вищу. Покоївки працюють переважно позмінно, тому нерідко мають можливість влаштуватися й у два заклади.

Непогані гроші (від 5 — 7 тисяч гривень на місяць) можуть заробити трактористи, механізатори.

Сезонний підробіток дехто використовує і як можливість майже безплатно відпочити на березі моря чи в горах. Адже роботодавець зазвичай забезпечує тимчасовому працівникові житло й харчування.

 Наскільки відрізняється оплата сезонної роботи у нас і за кордоном?

 У чотири-п'ять разів. В Україні аніматорові готові платити 3,5 — 5 тисяч гривень, у Туреччині — 14 тисяч гривень. Офіціанти в Україні працюють за 5 — 7 тисяч гривень на місяць, у Польщі їм пропонують 18 тисяч гривень. Покоївкам у Греції обіцяють 13 тисяч гривень, у Чехії — 22 тисячі гривень. Є вакансії для студентів на збір врожаю в Німеччині, де їм пропонують 36 тисяч гривень на місяць, на збір спаржі в Польщі - 27 тисяч гривень. Зарплата ж працівника, якого запрошують на виноградник у Харківську область, набагато скромніша — лише 4 тисячі гривень.

 Які рекомендації можете дати людям, що самі шукають сезонну роботу? Бо на ринку праці розвелося дуже багато шахраїв.

 Дуже детально вивчити умови праці. Можна знайти відгуки в інтернеті про потенційного роботодавця. Часто доводиться чути, що за ту чи іншу сезонну роботу посередники пропонують людям внести передоплату, перерахувавши грошіна картку. Від такої співпраці радила б відмовитися.Найкраще шукати сезонну роботу через друзів, родичів, знайомих, через оголошення у газетах і контактувати безпосередньо з роботодавцем або ж його представником.